10 Sep. 2020

Ghidul pentru investitii imobiliare profitabile

investitii imobiliare profitabile

Investitiile in imobiliare au fost dintotdeauna o metoda rapida si sigura de a face profitabile fondurile de care oamenii sau companiile dispun. Din pacate insa, persoanele neantrenate in aceasta directie au tendinta de a lua in considerare anumiti factori care sunt mai mult personali decat pragmatici.

In continuare iti enumeram o serie de greseli des intalnite, dar si adevaratele criterii de care ar trebui tinut cont in momentul in care te hotarasti sa faci o investitie imobiliara.

CUM SA NU:

  • Cel mai des intalnite sunt deciziile emotionale, care insa, din pacate, in business nu isi au locul. Daca te trezesti identificand unul din urmatoarele minusuri, sa stii din start ca ai pornit pe un drum prapastios:
    • Nu am suficient spatiu de depozitare (chiriasii in general nu isi aduc toate lucrurile cu ei).
    • Nu imi place privelistea (chiriasul nu o sa stea sa se uite pe geam, pentru el alte criterii sunt importante).
    • Nu imi place zona, in trecut era rau famata (persoanele care se muta intr-un oras nu au habar de cum se prezenta zona in trecut; ei vad cu alti ochi locurile pe care dumneavoastra le vedeti prin prisma unor amintiri).
    • Nu imi place zona, nu as locui aici (in general toate zonele au clientii lor datorita punctelor de interes din zona respectiva sau a preturilor care intr-o zona mai rea sunt mai mici).
    • Suprafata este prea mica, eu am nevoie de mai mult spatiu (un apartament cu 2 camere de exemplu, indiferent ca are 45 mp sau 55 mp, o sa aduca in mare aceeasi chirie, insa costul de achizitie pentru cel mai mare va fi simtitor mai piperat).

CUM SA “DA”:

  • In momentul in care faci o achizitie imobiliara sunt 3 aspecte principale de care trebuie sa tii cont:
  1. Pretul de achizitie sa nu fie peste media din piata de la momentul respectiv, ideal ar fi sa fie sub.
  2. RANDAMENTUL INVESTITIEI – randamentul (amortizarea) investitiei se refera practic la perioada de care va fi nevoie pentru a recupera banii investiti. Daca perioada este de in jur de 15 ani este o investitie buna, in jur de 10 ani este o investitie extraordinara, iar ce depaseste 17-18 ani deja merge catre nerentabila.

Randamentul investitiei se calculeaza astfel:

  • Cati bani am investit - aici ne referim la costul apartamentului + costurile aduse pentru imbunatatirea acestuia unde este cazul (de exemplu 80.000 euro).
  • Cati bani recuperez lunar din chirie (de exemplu 450 euro).
  • In cat timp ii recuperez (80.000/450=177.7 luni de zile/12 luni pe an => 14.8 ani deci o INVESTITIE BUNA).
  1. Rapiditatea unei eventuale revanzari. In cazul in care cumperi pentru a revinde, nu atat profitul final, cat rata de capitalizare anuala este mai importanta.

Exemplu: Un profit de 10.000 de euro obtinut in 2 ani este mai mic decat un profit de 6000 de euro obtinut intr-un an.

Practic, de aici deducem ca trebuie investit in imobile care au o durata de tranzactionare scurta cum ar fi garsonierele sau apartamentele de 2 camere.

SFATURI 

investitii imobiliare profitabile

In final, iti prezentam cateva sfaturi utile de care sa tii cont inainte sa faci o achizitie imobiliara:

  • Decat sa achizionezi un apartament de 3 camere, mai bine achizitionezi unul cu o camera si unul cu 2 camere. Un avantaj in gandirea aceasta este ca si daca la un moment dat vei avea o nevoie rapida de capital, vei putea vinde una din cele 2 proprietati rapid;
  • O achizitie sub pretul pietei intr-o zona in curs de urbanizare sau in curs de reurbanizare o sa iti aduca cea mai mare crestere in valoare absoluta;
  • Cumpara cu pixul pe foaie, nu cu sufletul;
  • Asuma-ti riscuri calculate! Daca vrei sa faci o achizitie intr-un imobil in curs de edificare, asigura-te ca ai toate datele despre constructor si despre istoricul sau;
  • Un apartament proaspat zugravit inainte de a fi scos la vanzare poate masca anumite vicii ascunse;
  • ACTIONEAZA!!! Daca ai gasit o proprietate care da foarte bine la calcule, nu sta pe ganduri, achizitioneaz-o! Nu lasa pe altul sa ti-o ia inainte! In ideea aceasta, este foarte bine sa ai pregatiti 2000 de euro in momentul in care mergi la o vizionare astfel incat sa poti securiza tranzactia la fata locului printr-o “Promisiune de vanzare-cumparare” sub semnatura privata.

Foarte important de stiut este ca platforma www.domino.ro vine in intampinare cu un sistem de Rating si Ranking astfel incat sa poti identifica din cateva click-uri TOP 10 cele mai bune apartamente pentru investitie pe baza a aproximativ 280 de campuri completate in spatele fiecarei oferte promovate.