11 Jan. 2021

Etapele achizitiei unui imobil nou fara CF



Achizitia unui imobil in constructie se face foarte usor atat din surse proprii, cat si printr-un credit imobiliar (Ipotecar sau Prima Casa). In cazul in care proprietatea pe care doriti sa o achizitionati nu este inca intabulata si nu are Carte Funciara (CF), tot ce trebuie sa faceti este sa urmati urmatoarele etape: 

ETAPA 1 - Avansul

Primul pas este sa aflati conditiile de vanzare ale dezvoltatorului si sa va asigurati ca va incadrati. In primul rand, trebuie sa vedeti care este avansul minim pe care il acceptă si daca dispuneti de el. In functie de stadiul in care se afla constructia, dezvoltatorii solicita un avans minim intre 5% si 50%. De cele mai multe ori, cand constructia se afla intr-un stadiu incipient, dezvoltatorii solicita un avans mai mare deoarece timpul de asteptare pana la finalizarea constructiei si implicit incasarea diferentei de bani este mai mare. Spre finalul constructiei se intampla sa accepte si avansuri mai mici deoarece timpul de asteptare pana la finalizarea tranzactiei este mai mic si, de cele mai multe ori, sunt dispusi sa faca anumite concesii pentru a-si finaliza vanzarile astfel incat sa se concentreze pe urmatorul proiect.

ETAPA 2 - Bugetul

In momentul in care mergeti la un dezvoltator, trebuie sa stiti clar atat avansul de care dispuneti, cat si bugetul pe care doriți sa-l alocati achizitiei. In functie de aceste 2 variabile, o sa puteti merge mai departe sa va alegeti o proprietate la care sa va incadrati. De cele mai multe ori, pretul/metru patrat util difera in functie de avansul pe care sunteti dispus sa il oferiti. Cu cat avansul este mai mare, cu atat pretul/mp devine mai mic. Practic, aceasta este, cel mai adesea, negocierea pe care vi-o ofera dezvoltatorul deoarece incasarea unui avans mai mare constituie un beneficiu, el avand posibilitatea sa se foloseasca de banii incasati pentru ridicarea constructiei. Astfel, cu acelasi buget puteti accesa un imobil cu o suprafata utila mai mare daca sunteti dispus sa oferiti un avans mai generos.

ETAPA 3 - Gasirea proprietatii

De cele mai multe ori, in constructiile noi exista apartamente cu mai multe compartimentari, suprafete, amplasamente pe etaj sau expuneri catre punctele cardinale. Acelasi lucru se aplica si la ansamblurile rezidentiale de case unde puteti gasi case individuale, alipite sau insiruite, cu suprafete utile si suprafete de parcela diferite. In functie de ceea ce va doriti, solicitati-i constructorului sa va prezinte toate optiunile care intra in bugetul dumneavoastra astfel incat sa va alegeti cea mai buna varianta. Foarte important de stiut este ca variantele cele mai bune se vand primele astfel ca este ideal sa faceti achizitia dintr-un stadiu incipient, cand inca aveti de unde sa va alegeti.

ETAPA 4 - Antecontractul

Deoarece proprietatea pe care doriti sa o achizitionati nu este inca intabulata si nu are inca CF (Carte Funciara), primul pas in achizitie este antecontractul care se face pe baza autorizatiei de constructie, CF-ului de pe teren si a schitei imobilului pe care doriti sa il achizitionati.

  • Achizitia din fonduri proprii

    • Se achita avansul stabilit de catre parti, urmand ca diferenta sa se achite după iesirea CF-ului, la semnarea contractului autentic de vanzare-cumparare.
  • Achizitia prin credit imobiliar

    • Se achita avansul stabilit de catre parți, urmand ca diferenta sa fie virata de catre banca după iesirea CF-ului, la momentul semnarii contractului autentic de vanzare-cumparare si a dosarului de creditare.

ETAPA 5 - Predarea posesiei fizice asupra imobilului

Cel mai adesea, dezvoltatorii sunt dispusi sa va predea imobilul inaintea iesirii CF-ului si a semnarii contractului final, astfel incat sa va puteti amenaja noua locuinta si, in unele cazuri, chiar sa locuiti in ea, desi inca nu ati achitat-o integral. Multe persoane prefera sa procedeze astfel chiar daca anumite utilitati nu sunt definitivate inca (gazul de exemplu) si sa se mute in locuinrele deja amenajate folosindu-se de utilitatile de la organizarea de santier (curent, apa). In acest fel, daca inainte locuiau in chirie de exemplu, reusesc sa mai puna niste bani deoparte pe care sa-i foloseasca in achizitia unor obiecte de mobilier sau electrocasnice.

ETAPA 6 - Contractul autentic de vanzare - cumparare

  • Achiziția din fonduri proprii

    • Se achita diferenta de pret ramasă in urma avansului si se semneaza contractul autentic de vanzare - cumparare.
  • Achizitia prin credit imobiliar

    • Se semneaza contractul autentic de vanzare-cumparare si dosarul de creditare, urmand ca banca sa vireze ulterior diferenta de pret ramasă in urma achitarii avansului. Acesta va fi si momentul cand o sa incepeti sa achitati rate la banca pentru creditul obtinut.
Daca va aflati inca la stadiul de cautare a unei locuinte, pe www.domino.ro gasiti anunturi cu vanzari apartamente in Cluj-Napoca si anunturi cu vanzari de case in Cluj, cu toate anunturile direct de la proprietari, la cel mai mic pret, fara taxe si comisioane.