15 Sep. 2020

Recomandari de care sa tii cont cand vrei o locuinta luminoasa

 - Insorire versus Luminozitate -

recomandari locuinta luminoasa

Tot mai des intalnim exprimarea “vreau o locuinta luminoasa, care sa nu fie expusa catre Nord”. De aici pleaca una dintre cele mai mari greseli facute de catre oameni in procesul de achizitie imobiliara. Concret, acestia se feresc sa aleaga o locuinta cu expunerea nordica, considerand ca nu ar fi luminoasa.

Problema pleaca de fapt de la confuzia facuta intre 2 termeni si anume Insorire si Luminozitate. Pe de-o parte, exista proprietati care sunt insorite, dar nu sunt luminoase (cu geamuri mici si camere adanci, unde soarele patrunde chiar in prima parte a camerei, insa se pierde repede pana inspre capatul incaperii unde este de-a dreptul intunecoasa). Pe de alta parte, exista proprietati care sunt luminoase, dar nu sunt insorite (orientate catre nord unde soarele nu ajunge in proprietate, insa datorita suprafetei vitrate mari si a lipsei unor bariere vizuale in imediata apropiere, incaperile sunt chiar foarte luminoase). Bineinteles, exista si proprietati care se afla la extreme din acest punct de vedere si sunt fie luminoase si insorite, fie intunecate si neinsorite.

Criteriile de baza care reies din aceste exemple si de care trebuie tinut cont astfel incat sa ne indeplinim aceste nevoi sunt: orientarea catre punctele cardinale, dimensiunea suprafetelor vitrate, forma camerelor, barierele vizuale pe care le intalnim in fata imobilului si, nu in ultimul rand, etajul.

In continuare, o sa detaliem fiecare criteriu in parte pentru a putea intelege felul in care ne poate afecta atat insorirea, cat si luminozitatea.

1. Orientarea catre punctele cardinale 

Acest criteriu este foarte important de luat in calcul in cazul in care va doriti soare pe toata durata zilei (orientare Sudica), in prima parte (orientare Estica), respectiv in a doua parte a zilei (orientare Vestica) sau daca nu doriti sa patrunda soarele deloc (orientare Nordica).

2. Dimensiunea suprafetei vitrate (a geamurilor)

Cu cat geamurile sunt mai mari, cu atat va patrunde mai multa lumina in proprietate. De tinut cont in momentul in care geamurile sunt heliomate sau infoliate (ca sa nu mentionam de murdare smiley) cantitatea de lumina care va patrunde va fi mai mica decat in cazul in care acestea sunt clare, insa prima varianta ne va oferi un confort sporit atat vizual, cat si termic pentru proprietatile foarte insorite.

3. Forma camerelor (patratoasa, dreptunghiulara, neregulata)

sfaturi locuinta luminoasaAcest criteriu ne poate afecta foarte tare in bine sau in rau, ca de exemplu:
  • In cazul in care camerele sunt dreptunghiulare, iar geamurile sunt situate pe latimea dreptunghiului, putem sa avem atat expunere catre soare, cat si suprafata vitrata mare, pentru ca tot nu rezolvam nimic. Pe scurt, in capatul incaperii lumina nu va ajunge, astfel ca o sa fim nevoiti sa ne impacam cu ideea unei lumini difuze sau va trebui sa stam cu becurile aprinse.
  • In cazul in care camerele sunt dreptunghiulare, dar au geamurile pe lungimea dreptunghiului atunci, impreuna cu o suprafata vitrata decenta, o sa beneficiem de o luminozitate de la buna in sus.
  • Camerele patratoase in mod normal beneficiaza de o luminozitate cel putin buna, cu exceptia cazurilor in care geamurile sunt concentrate pe un colt al patratului, moment in care luminozitatea ar putea deveni chiar si deficitara.
  • Camerele cu o forma neregulata merg pe aceleasi criterii enuntate mai sus, astfel facandu-se diferenta de la deficitar pana la foarte bun.

4. Barierele vizuale pe care le intalnim in fata imobilului

Fie ca este vorba de niste copaci, fie de cladiri, un deal sau orice alt impediment pe care il avem in fata geamurilor, acesta ne poate face apartamentul nostru ideal cu expunere sudica, suprafata vitrata mare si camere patratoase intr-unul foarte intunecos din cauza faptului ca acestea nu permit luminii, respectiv soarelui sa patrunda in proprietate.
O exceptie de la regula ar fi la proprietatile expuse nordic cu un imobil deschis la culoare in fata, care in momentul in care este lovit de razele soarelui reflecta lumina.

5. Etajul la care se afla imobilul

Incredibil dar adevarat, la acelasi tip de apartament, cu aceeasi compartimentare, suprafata vitrata, expus catre aceleasi puncte cardinale, intre etajul 10 si parter, pot exista diferente de luminozitate si insorire de la cer (etajul 10) la Pamant (Partersmiley). Aceste diferente pleaca de cele mai multe ori de la impedimentele pe care le avem in fata pana la un anumit etaj si anume vegetatie sau blocuri mai mici, iar la un etaj superior nu le mai regasim.


Toate aceste nevoi va sunt rezolvate in categoria “Cautare Avansata” de pe site-ul www.domino.ro unde o sa puteti filtra dupa toate aceste criterii, incepand cu forma camerei, suprafata vitrata, expunere catre punctele cardinale, vizibilitate orizont si chiar mai rapid, prin filtrele de luminozitate si insorire.