7 Apr. 2021

Tipuri de proprietati dupa gradul de finisare

Probabil ai auzit cel putin o data sintagme precum proprietate finalizata „la roșu”, „la cheie” sau chiar „la gri” sau „la alb”. Fiecare dintre acesti termeni se refera de fapt la diferite etape la care se afla constructia unei case sau a unui apartament. Denumirile „la rosu”, „la gri” si „la alb” exprima de fapt culorile generale ale acestor tipuri de proprietati care stabilesc gradul lor de finisare.

Daca te gandesti sa iti cumperi o proprietate, ar fi bine sa cunosti ce inseamna fiecare dintre aceste sintagme. In acest fel, iti va fi mai usor sa iti dai seama daca pentru tine e mai convenabil sa alegi o casa „la roșu”, in locul uneia „la cheie”, de exemplu.

La roșu

casa la rosu

Un apartament sau o casa la roșu se refera la o proprietate nefinisata, in care finalizate sunt doar elemente precum fundatia, structura, zidaria si acoperisul.

Denumirea de „la rosu” vine de fapt de la nuanta caramizii, insa denumirea ramane aceeasi chiar daca vorbim de o constructie din boltari de beton. Asadar, spunem in continuare „la rosu” pentru ca proprietatea se afla in acea etapa a constructiei.

Tamplaria, instalatiile sanitare si cele electrice nu exista in cazul unei case la rosu, iar peretii nu sunt finisati.

Pentru ca se afla intr-o etapa incipienta de constructie/finisaj, o locuinta la rosu poate fi cu pana la 30-40% mai ieftina decat una la cheie. Pe langa avantajul pretului redus, un alt beneficiu consta in faptul ca poti amenaja dupa bunul plac si poti decide ce materiale de finisaj vrei sa folosesti.

Dezavantajul principal al unei proprietati la rosu tine de perioada mai mare de timp necesar pentru finalizarea lucrarilor, astfel incat nu te vei putea muta imediat in noua locuinta. De asemenea, cel mai adesea, costurile pot depasi bugetul prevazut initial.

La gri

casa la gri

O proprietate la gri este una semi-finisata, care spre deosebire de una la rosu are pereții exteriori finisati, termoizolatie, instalatia electrica si cea sanitara (doar conexiunea la sistemul de alimentare al locuintei, nu si obiectele sanitare).

Aceasta etapa este si cea in care se investeste destul de mult pentru ca presupune realizarea mai multor finisaje: de la tamplarie si instalatia electrica si sanitara, la tencuiala interioara si exterioara si realizarea hidroizolatiei si termoizolatiei. O proprietate de acest tip e cu aproximativ 10% mai ieftina decat una la alb.

Avantajul unei case la gri e ca poti alege ce finisaje iti doresti, de la parchet, la gresie sau faianta. De asemenea, iti va lua mai putin timp sa o finalizezi si te vei muta mai rapid decat in cazul unei case la rosu.

Dezavantajul consta in faptul ca trebuie sa iti planifici cu mai mare atentie bugetul ramas pentru ca de cele mai multe ori lucrarile de finisare din interior sunt cele mai costisitoare.

La alb

casa la alb

Termenul la alb se refera la o proprietate care este finisata complet. Asadar, peretii sunt finisati si sunt montate obiectele sanitare, prizele, intrerupatoarele, corpurile de iluminat, parchetul, gresia, faianta. Elementele care lipsesc in cazul unei astfel de proprietati sunt mobila si electrocasnicele.

Cel mai important avantaj al unei proprietati de acest tip este ca te poti muta rapid in noua locuinta si poti alege tu cum vrei sa fie mobilata fiecare incapere.

La cheie

casa la cheie

O proprietate cu predare la cheie este complet finisata, dotata cu instalatii sanitare si electrice, inclusiv cu mobila si electrocasnice, asadar este complet functionala.

Pentru ca ai toate facilitatile integrate, te poti muta imediat si te bucuri de confortul unei case complet utilate.

Inainte de a alege ce proprietate iti doresti sa achizitionezi (pe www.domino.ro ai sute de anunturi imobiliare pe care le poti vizualiza), pune in balanta costurile necesare amenajarii si costul total al unei case la cheie. In acest fel, vei sti daca pentru tine e mai avantajos sa optezi pentru o casa la rosu, una la gri, una la alb sau cu predare la cheie.