12 Feb. 2021

Diferentele intre plata din fonduri proprii si plata prin credit la vanzarea unei proprietati

Diferentele intre plata din fonduri proprii si plata prin credit la vanzarea unei proprietati

Vanzarea unei proprietati presupune cativa pasi care trebuie urmati incepand cu stabilirea pretului si pregatirea actelor si terminand cu incasarea banilor dupa incheierea contractului.

In ceea ce priveste incasarea banilor, plata se poate realiza fie direct din fondurile proprii ale cumparatorului, fie printr-un credit ipotecar sau Prima/Noua Casa. Diferentele intre cele doua variante se refera atat la timpul de finalizare al tranzactiei, cat si la alte aspecte ce tin de actele necesare, de exemplu.

Plata din fonduri proprii la vanzarea unei proprietati

Vanzarea catre un client care face achizitia din fonduri proprii decurge foarte usor si poate fi finalizata in cateva zile. Practic, depindeti de extragerea unei Carti Funciare Autentice de catre notar care dureaza in medie 4 zile in regim normal sau o zi daca este scoasa in regim de urgenta. Diferenta este la nivel de cost si anume in regim normal costa 40 de lei, iar in regim de urgenta 200 de lei.

Concret, este nevoie de o programare la notar, pregatirea actelor necesare si de prezentarea celor doua parti in fata notarului public pentru semnarea contractului autentic de vanzare – cumparare.

Plata integrala se poate realiza fie cash, caz in care vei primi intreaga suma de bani la notar in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare, fie prin transfer bancar, ceea ce poate insemna o intarziere de 2-3 zile. De retinut ca in conformitate cu actualul cod fiscal, este permisa plata in numerar pana la suma de 50.000 lei. Restul de pret se poate achita prin transfer bancar sau depunere directa in contul vanzatorului.

Plata prin credit (Ipotecar sau Prima/Noua Casa) la vanzarea unei proprietati

Referitor la plata prin intermediul unui credit ipotecar sau credit Noua Casa, cea mai mare diferenta intre cele doua modalitati de vanzare este la nivel de durata a finalizarii tranzactiei:

 • Pentru Creditul Ipotecar, procedura dureaza in medie 3-4 saptamani;

 • Pentru Creditul Prima/Noua Casa dureaza in medie intre 6-8 saptamani.

Alte diferente:

 • Volumul de acte necesare care este sensibil mai mare in momentul vanzarii prin credit (se solicita o schita de exemplu);
 • Destinatia in acte a proprietatii:
  • Daca imobilul nu are destinatie de locuinta in acte nu se poate achizitiona prin niciun fel de credit imobiliar;
  • Daca o parte din imobil nu are destinatie de locuinta in acte va fi subevaluat de catre banca;
  • Daca o parte din suprafata utila faptica a imobilului nu apare in acte nu va fi evaluata. Se evalueaza doar suprafata utila care apare in acte!
  • Daca schita apartamentului difera fata de compartimentarea existenta a imobilului creditul Prima/Noua Casa va fi respins. La creditul ipotecar sunt mai indulgenti si nu iau in calcul respingerea dosarului din cauza  eventualelor recompartimentari.